Ian Bower is a qualified Architect BSc(Hons), BArch(Hons), RIBA

T: 07760 596 906 Click here to email me

Planning Consent at 19 Lynfield Park Bath

Yesterday I learnt that planning consent has been granted by Bath and North East Somerset Council for a single storey kitchen extension and attached garage which I have recently designed at 19 Lynfield Park.

My client, David Merritt, approached me through the Shelter scheme whereby you can consult with an architect for an hour as long as you make an initial donation to Shelter.

The proposed scheme is for a ground floor side and rear extension to provide a replacement garage and an enlarged kitchen/diner with a ground floor accessible wc. The existing dwelling is a 1930s semi-detached house with at ground floor a dining room that has been opened onto the lounge by a previous occupier and a small kitchen and at first floor two bedrooms, a box room and a small bathroom. The single narrow garage at the side of the house has an asbestos sloping roof behind the front stone parapet.

The applicant has a growing family and they found that the kitchen was too small to carry out activities such as cooking with the children. The oldest child in the family has now reached school age and the applicant was mindful that there is not a separate room from the existing living/dining area for school work etc.

In the future David may seek consent for a first floor addition over the proposed new extension to provide two additional bedrooms.

The existing house and garage is constructed with reconstructed bath stone with pvc-u windows. The house has a tiled hipped roof and the garage lean-to roof is asbestos sheet set behind a stone parapet.

The main walls of the proposed side extension will be a flat rendered insulated cavity block work. The rear part of the extension will be covered in horizontal cedar boarding with timber window frames to mirror that used on the existing contemporary garden amenity buildings shown on photographs below.

 

Bristol Bridge Club has a new enlarged kitchen

Work is about to be completed on a new kitchen extension at Bristol Bridge Club. The necessary alterations have been planned for sometime but are now coming to fruition.

The enlarged kitchen now meets the safety and hygiene legislation for club catering areas and will enable them to easily arrange a grand party this Christmas for the members!

I have previously designed substantial alterations to the main playing area and new toilet facilities at the Club.

Rather than Bristol City Council  Butler Young of Portishead were appointed as the approved building inspectors for the project.

 

Building regulation approval at 14 Kersteman Road Bristol

We now have building regulation approval for a large two storey extension to 14 Kersteman Road, Bristol.

The client Steve Wray is very pleased and is now exploring the requirements for Party Wall agreements with his neighbour and is  seeking suppliers of retaining wall sections.

The structural engineer was Adrian Brown of Peasedown St John who has come with the structural design required for the below ground garage

New Canopy to Pixie Cottage garden, Congresbury

My client David Jenkins has asked me to design a steel framed canopy within their walled garden to Pixie Cottage, Congresbury.

It appears that we are within the new permitted development rights of North Somerset planning authority and we will therefore not need a full planning application.

I am now seeking quotes for the diamond shaped pyramidial rooflight planned to the flat roof canopy and will be developing the structural steelwork design.

Patchway bungalow development Outline Approval

I have obtained planning approval for a new bungalow within the garden of an existing semi-detached house in Patchway.

The client has a large triangular rear  garden and she  asked me to plan a new dwelling.

We are now seeking reserved matters approval which is expected to be granted in early December

Portishead architect up and running

I have moved my practice from Bath to Portishead Somerset. I  am  based close to the attractive new marina developments. I intend to provide architectural services to the growing population of this up and coming commuter town of North Somerset. I have already been asked to look at adding a mezzanine gallery in a new lighthouse like apartment and to design some internal alterations to a new house to make it suitable for a wheelchair user.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tennyson Road planning permission

I have just gained planning consent for  a loft conversion in Tennyson Road, Bath. Arthur Ling my client is very pleased as the site is within a conservation area but, by careful design, the application went through without any problems unlike neighbouring properties.

Design & Planning Application Park House

Image for Design & Planning Application Park House

 

House conversion

Avonmouth

Mark Bigwood Properties Ltd. asked me to prepare a design and planning application for the conversion of this existing large Edwardian doctors’ house into five self-contained flats.

To meet the building regulations acoustic measures were added to the existing timber floors and to maximise the return on this speculative development, constructed behind the existing flat roof parapet and off the flat roof, is a new mansard roof accommodating a penthouse apartment.
Park House design and planning application

Building & Faculty Plans St. George’s Church

Image for Building & Faculty Plans St. George’s Church

 

Easton-in-Gordano and Portbury

Accessible Disabled Toilet

Within the confines of  two neighbouring  Anglican churches I prepared the required building plans and faculty plans to allow for the incorporation of accessible toilets. The churches both now benefit from disabled friendly wc facilities.

Gordano toilet faculty plan

Barn Conversion at Stone Barn

Image for Barn Conversion at Stone Barn

 

Residential Conversion near Bath

Stephanie Szakalo

Building plans for the barn conversion of Stone Barn into two self-catering holiday lets.

Barn conversion at Stone Barn

Plans for Barn conversion at Stone Barn

The conversion used fibre cement profiled sheeting made by Marley Eternit to bring a sympathetic treatment to the roof.